“Σμύρνη μου Αγαπημένη”: η ταινία που “σπάει” ταμεία

Η ταινία “Σμύρνη μου Αγαπημένη” είναι από τις κορυφαίες στα ταμεία ταινίες για το 2021-2022. Πρόκειται για μια διασκευή του πετυχημέμου θεατρικού έργου της Μιμής Ντενίση ως ρετρό ιστορικό υπερθέαμα. Το σενάριο είναι επιμελημένο από την Μιμή Ντενίση, ενώ η σκηνοθεσία απο τον Γρηγόρη Καραντινάκη, και φυσικά όπως μαρτυρά και ο τίτλος, η ιστορία έχει επίκεντρο την “Μικρασιατική Καταστροφή”, που πάντα συγκινεί. Στους κινηματογράφους έκανε πρεμιέρα στις 23 Δεκεμβρίου 2021, και από τότε έχει αγαπηθεί από το κοινό, το οποίο καθημερινά γεμίζει τους κινηματογράφους, για να την απολαύσει.

Με σαφή στόχο το ευρύ κοινό, η ταινία στέκεται με θάρρος απέναντι στο μεταναστευτικό, με ψυχραιμία απέναντι στα ιστορικά γεγονότα και με έναν ελεγχόμενο αφηγηματικό λαϊκισμό απέναντι στη μυθοπλαστική ιστορία της. Όλα εξηγούνται, οι ήρωες μιλούν σαν πρωτοσέλιδα εφημερίδων, οι σεκάνς υπακούουν σε μια τηλεοπτικής λογικής παρατακτικότητα και στην εντυπωσιακή κορύφωση της Καταστροφής οι μελοδραματικοί τόνοι εκτοξεύονται στα ύψη. Δραματουργικές και διηγηματικές ευκολίες που μοιάζουν προϋπολογισμένες, μιας και η ταινία δεν χάνει ποτέ τη στόχευσή της, η οποία δεν είναι άλλη από την εύπεπτη λαϊκότητα του “παλιού ελληνικού σινεμά”.

Μία μικρή περίληψη της ιστορίας

H Filio Williams, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της Helen, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της Φιλιώ Μπαλτατζή βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Αποστολή της ταινίας «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ», δεν είναι να αναμοχλεύσει πάθη του παρελθόντος, αλλά να μιλήσει για ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα, το μεγαλύτερο ίσως σήμερα… Το προσφυγικό. Να θυμίσει πως ιστορίες σαν αυτή της σημερινής Συρίας, έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν και μάλιστα στους Έλληνες, που ίσως γι’ αυτό αγκαλιάζουν μ’ αγάπη και γενναιοδωρία τους σημερινούς πρόσφυγες.

Βιβλιογραφία

https://www.athinorama.gr/cinema/cinema-reviews/3000305/smurni-mou-agapimeni/

https://www.villagecinemas.gr/el/movie/?c=105372