Αναρίθμητοι βιασμοί και αναξέλεγκτες γυναικοκτονίες

Στο κλείσιμο του προηγούμενου έτους 2021, μετρήθηκαν 17 γυναικοκτονίες και πολλοί βιασμοί. Νέα κορίτσια, μητέρες, γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους ή βιάστηκαν με σκληρό, απάνθρωπο τρόπο. Δυστυχώς, οι γυναίκες αυτές φοβήθηκαν ή δεν πρόλαβαν να μιλήσουν. Πλέον αυτό έχει αλλάξει άρδην.

Το ξεκίνημα έγινε από την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία κατήγγειλε τον βιασμό της από επιφανή άνδρα της ελληνικής ομοσπονδίας της ιστιοπλοΐας, όταν ήταν 21 ετών. Έπειτα, ακολούθησαν άλλες 37 καταγγελίες στο χώρο του αθλητισμού για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Στη συνέχεια, σειρά είχε ο χώρος του θεάματος, με πολλές γυναίκες να καταγγέλουν ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση από ηθοποιούς, ιδιαίτερα γνωστούς, αλλά και αγαπητούς -μέχρι τότε- στο ευρύ κοινό. Μάλιστα, 2 εξ αυτών, ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Δημήτρης Λιγνάδης, βρίσκονται προφυλακιστέοι με τις κατηγορίες του βιασμού να τους βαραίνουν.

Πέρα όμως από τις περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν οδηγηθεί στην δικαιοσύνη, πολλές είναι εκείνες οι περιπτώσεις, στις οποίες οι γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν, καθώς δεν έχουν αποδείξεις ή δεν έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν τον δράστη.

Με το ξεκίνημα, λοιπόν, του 2022, ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις τέτοιων γεγονότων βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, κυρίως μέσα από τα social media, τα οποία λειτουργούν ιδιαίτερα θετικά και αποτελεσματικά για να γίνουν γνωστές τέτοιες περιπτώσεις. Για τον ίδιο λόγο, πλέον τα θύματα επιδεικνύουν μεγαλύτερη δύναμη να καταγγείλλουν τους θύτες, καθώς με το πέρασμα των χρόνων, η κοινωνία έχει αλλάξει προς το καλύτερο, η ευαισθητοποίηση είναι μεγάλη και έχει δημιουργηθεί ένα έδαφος πρόσφορο, για να ακουστούν τέτοια περιστατικά, να υποστηριχθούν τα θύματα και να βρούν τη δικαίωση που ψάχνουν.

Το metoo, λοιπόν, έφτασε και στην Ελλάδα. Από δω και πέρα, όλα είναι πιο εύκολα από πριν. Μία γυναίκα καταγγέλλει και ολόκληρη η χώρα είναι στο πλευρό της. Μία γυναίκα καταγγέλλει και δίνει τη δύναμη να μιλήσουν κι άλλες γυναίκες. Ο ασκός του Αιώλου άνοιξε. Και θα αργήσει πολύ να έρθει η στιγμή που θα κλέισει.