Η βοήθεια του αθλητισμού στην καλή ψυχολογία

Πέρα από το ότι ο αθλητισμός συμβάλλει στην υγεία, με μείωση της χοληστερίνης, με καλή αιμάτωση του εγκεφάλου, με καλή κατάσταση στα οστά και τις αρθρώσεις, αδιαμφισβήτη αλήθεια αποτελεί το γεγονός ότι ο αθλητισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με την καλή ψυχολογία, όπως άλλωστε διαπιστώνουν και πολλοί επιστήμονες.

Η πρώτη επιστημονική διαπίστωση για το πόσο η κίνηση και ο αθλητισμός επηρεάζουν την ψυχή μας έγινε από νευροβιολόγους οι οποίοι ασχολούνται με την χημεία του εγκεφάλου. Αυτό που διαπίστωσαν, είναι ότι με τον αθλητισμό, παράγονται στο σώμα ενδορφίνες ορμόνες, οι οποίες προσφέρουν στον άνθρωπο ευφορία και ευεξία. Μάλιστα, με τις συγκεκριμένες ορμόνες, κάποιος μπορεί να φτάσει σε κατάσταση έκστασης, όπως λόγου χάρη οι μαραθωνοδρόμοι, οι οποίοι με το τέλος του αγώνα δρόμου, έχουν ανεβασμένη ψυχολογία.

Πέρα όμως από τους νευροβιολόγους, και οι ψυχολόγοι συμφωνούν με την παραπάνω άποψη, ότι ο αθλητισμός βοηθάει στην καλή ψυχολογική υγεία. Έρευνες έδειξαν, ότι εκείνοι που αθλούνται κάποιες μέρες της εβδομάδας, έχουν καλύτερη ψυχική διάθεση από εκείνους που δεν έχουν εντάξει τη γυμναστική στη ζωή τους. Άλλωστε, ένα νέο είδος της ψυχοθεραπείας, είναι η χοροθεραπεία, και έτσι μέσα από το χορό και την κίνηση, το άτομο συμμετέχει δημιουργικά σε μια διαδικασία που βοηθάει στη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική του ολοκλήρωση. Επίσης, ο χορός είναι απελευθερωτικός και όπως και η γιόγκα, βοηθούν στην ψυχική ηρεμία. Γι’ αυτό, οι άνθρωποι που αθλούνται είναι πιο καλοδιάθετοι, πιο ήρεμοι και χαρούμενοι, καθώς μέσω του αθλητισμού διοχετεύουν κάπου την ενέργειά τους.

Συμπερασματικά, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, ότι ο αθλητισμός συμβάλλει στην καλή και ευδιάθετη ψυχολογία των ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει, αφού η καλή σωματική υγεία φέρνει και καλή ψυχική υγεία. Αυτό που μένει, είναι να διαλέξει ο καθένας εκείνο το άθλημα που του ταιριάζει και τον καλύπτει και η χαρούμενη διάθεση… είναι δεδομένη!

Βιβλιογραφία

https://www.genenutrition.gr/el/exercise/sports-psychology/753-sport-and-mood