Η μόδα των “Reality Shows”

Εδώ και μερικά χρόνια, στη ζωή όλων έχουν εισβάλει τα reality shows. Survivor, GNTM, Mastershef, Φάρμα είναι μερικά από τα προγράμματα που κερδίζουν στη μάχη της τηλεθέασης και αποδεικνύουν καθημερινά πως κατέχουν μια θέση στην καρδιά των τηλεθεατών.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό:

  • Καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν το τηλεοπτικό κοινό με την “πρωτοτυπη” θεματολογία και το θέαμα που συχνά παρουσιάζουν και δίνουν την αίσθηση ότι συμμετέχει το ίδιο στην εξέλιξη και στην έκβαση της εκπομπής.
  • Παρουσιάζουν με αληθοφάνεια ιστορίες της καθημερινής ζωής και προσωπικές στιγμές, ικανοποιώντας έτσι τη “φυσική” περιέργεια των ανθρώπων να διεισδύουν στην προσωπική ζωή των άλλων και μάλιστα σε θέματα σκανδαλιστικά.
  • Υπάρχει έλλειψη πολύπλευρων ενδιαφερόντων που σε συνδυασμό με την χαμηλή ποιότητα ζωής, έχουν ως συνέπεια την άκριτη παρακολούθηση εύπεπτων προγραμμάτων, όπως τα ριάλιτι και την αντιμετώπισή τους, ως μέσον εκτόνωσης και φυγής από την πραγματικότητα.
  • Έστω και πρόσκαιρα κάνουν διάσημους, ανώνυμους -μέχρι πρότινος- πολίτες και υπόσχονται κέρδη και άλλα οφέλη στους συμμετέχοντες.

Συγκεκριμένα με το τελευταίο, βλέπουμε ότι τα reality προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού, και ιδιαίτερα των νέων, που σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή στα ριάλιτι θεωρώντας -αφελώς- την ανάδειξη τους μέσω αυτών, ευκαιρια ζωής. Η στάση αυτή του κοινού εξάλλου, δεν είναι άσχετη με την ηθική και ιδεολογική κρίση της εποχής μας, που έχει αναδείξει τη δημοσιότητα και τον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό σε “ιδανικά” και έχει ωθήσει τους ανθρώπους να επιδιώκουν με κάθε μέσο την απόκτηση τους, ακόμα και αν αυτή συνεπάγεται με την απώλεια της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού τους.

Το πιο δημοφιλές reality, το οποίο παίζεται και την συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην τηλεόραση είναι το survivor, στο οποίο δηλώνoyn συμμετοχή κυρίως νέοι άνθρωποι των οποίων σκοπός, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η απόκτηση χρημάτων και φήμης. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι η συμμετοχή σε ένα ριάλιτι είναι η εύκολη λύση, ο εύκολος δρόμος, για να γίνεις γνωστός και διάσημος, κάτι το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών.

Αυτό σαφώς παρακινείται γενικά και από την κοινωνία, στην οποία επικρατεί η άποψη, ότι, για να κατακτήσεις κάτι, ακολουθείς τον πιο εύκολο δρόμο, με τη λιγότερη κόπωση και πνευματική κούραση.

Ωστόσο κάτι τέτοιο, ήρθε ο καιρός να αλλάξει, και γενικά τα νέα παιδιά να αλλάξουν τη μέχρι τώρα νοοτροπία τους, ότι τα ριάλιτι μπορούν να σε κάνουν διάσημο.